Hvad betyder pokaler egentlig?

Af de fleste opfattes pokaler som et symbol på en særlig formåen indenfor et nærmere bestemt område. Særligt inden for konkurrencesporten, hvor 1., 2. og 3. pladser sædvanligvis får overrakt pokaler, hvis størrelsesorden svarer til indsatsen, er de meget udbredte. Altså vil det sige, at vinderen af 1. pladsen som regel præmieres med en meget mere prangende pokal end 3. plads-indehaveren, med det formål at tydeliggøre, at det faktisk er 1. pladsen, der er bedst!

Denne slags belønning ligger så dybt begravet i vor tids konkurrencesamfund, at stort set ingen overvejer, hvordan traditionen egentlig er opstået. Undersøger man pokalerne nærmere, er det dog tydeligt, at deres popularitet og image i bund og grund tager sit udspring i menneskets genetik.

Som den kendte naturforsker Charles Darwin afslørede i sin skelsættende evolutionsteori, er mennesket nemlig skabt med et naturligt overlevelsesinstinkt.

At mennesket fødes med et sådant instinkt er dog ikke ene og alene lig med, at ethvert menneske ubevidst er skruet sammen til en kamp for sin egen overlevelse. Det er jo faktisk også ensbetydende med, at mennesket underbevidst higer efter at blive bedre end de andre og således overlegen. Menneskeracens nuværende position som det øverste led i fødekæden er ligeledes opnået på grund af vores intellektuelle kunnen, hvilket er en af mange årsager til, at overlegenhed er en kvalitet, der af helt naturlige årsager eftertragtes af alle.

Det vil altså sige, at pokaler reelt har en motiverende effekt på os, idet de udløser en genetisk betinget at blive den bedste til noget samt den respekt, som denne titel afføder. Det er derfor overhovedet ikke nogen dårlig idé, når faggrupper som f.eks. lærere og sportsarrangører udlover pokaler til dem, der præsterer bedst i en bestemt disciplin – det er nemlig en gulerod, der per automatik motiverer os til at yde noget ud over det sædvanlige!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>